Allt om Indien på ett och samma ställe!

Bombay

Bombay

Bombay är en av Indiens största städer, belägen på Indiens västkust. Staden har 18.4 miljoner invånare (2011) vilket gör den till Indiens och även en av världens folktätaste städer.

Bomba en en stad med mycket blandad befolkning, mer än 50% av stadens invånare tillhör etniciteter med ursprung utanför Maharastra.

Bombay är även hem til den mest kända indiska filmindustrin, Bollywood.

I Bombay pratar man Maharathi, Hindi och Engelska.

Sevärdheter i Bombay

Om du är i Bombay finns det mycket spännande du borde ta dig tid att se.

Queens Necklace

Queens Necklace kallas det men heter egentligen Marine Drive, det är vägen som går längs vattnet från Nariman Point till Chowpatty Beach. På kvällen och natten gör gatlamporna att det ser ut som ett pärlhalsband. Här samlas folk om kvällarna för att promenera, jogga, dricka te, prata, gå på dejt. Den friska luften från havet blåser och man ser över Back Bay till Malabar Hills där höghusen lyser. Kom hit när solen gått ner och staden gått ner i varv. Passa på att ta en milkshake på Natural Icecreams, deras fresh strawberry milkshake är fantastisk!

Mahalaxmi Dobhi Ghat

Hur det går till förstår jag inte, men här lyckas dom samla in tvätt från hela Mumbai, dela upp tvätten efter färg, tvätta, strycka, torka och sedan packa ihop och få iväg tvätten till rätt hushåll igen. Lokaltåg hit går från både CST och Churchgate, taxi går också bra att ta. Gå in och kika i tvätteriet. För några rupies kan du få en guide som tar dig runt och berättar om hur det fungerar.

Hanging Gardens

Mitt på dagen när solen står som högst tycker jag det är väldigt skönt att ta en tur till Hanging Gardens. Denna trädgård på toppen av Malabar Hills erbjuder gräsmattor att sträcka ut sig på, svalkande skugga och djurformade buskar. Här finns också en utsiktsplats med utsikt över Back Bay och Queens Necklace.

Chowpatty Beach

Stranden i Bombat är inte direkt någon badstrand, detta hindrar dock inte lokalbefolkningen från att springa ner med vatten till knäna. Åk hit för att se solnedgången och njuta av den goda maten i matstånden, men spara badandet till Goa!

Choor Bazaar

Choor Bazaar betyder tjuvarnas marknad. Det hette Shor Bazaar förr vilket betyder "stökig marknad", men "shor" blev "chor" på grund av britternas felaktiga uttal. Med tiden började det även att säljas stöldgods här och marknaden levde upp till sitt nya namn. Idag är det känt för sina antik- och vintage-saker. Här hittar du Bollywood-affischer, möbler och gamla telefoner till fantastiska priser. Mutton Street är den bästa gatan!

Medverka i en Bollywoodfilm

Om du är i Bombay några dagar så skall du passa på att försöka vara med i en Bollywoodfilm! Lättast är om du håller dig nära Leopolds på Colaba Causeway där talangscouterna brukar leta efter västerlänningar för statistroller. Ofta handlar det om att dom skall spela in en film med en scen som utspelar sig på en klubb i London t.ex. och därför behöver massa folk som ser ut att komma från t.ex. England. Det krävs ingen audition eller talang, ofta är det snabba ryck, inspelning brukar vara redan nästa dag.

Ofta jobbar man från tidig morgon till sen kväll, man får mat vid inspelningen och några hundra rupies för besväret. Räkna inte med att bli rik men du får garanterat en oförglömlig upplevelse och det är ju kul att kunna se sig själv på bio!

Restauranger i Bombay

Utbudet av restauranger i en stad som Bombay är näst intill outtömligt. Du kan hitta mat från världens alla hörn och i alla prisklasser. Låt dig inte skrämmas av gatustånden och dom enkla restaurangerna, det är här dom riktiga guldkornen finns!

Pizza by the Bay

Denna restaurang ligger längs strandpromenaden vid Nariman Point. Sju dagar i veckan serveras en enorm buffé för 385 rupies. Enormt utbud av mat, dessutom ingår dessert men dom har tyvärr inte möjlighet att servera kaffe!

Kamat

I Colaba ligger detta lilla Indiska hak. Snabb service och fantastisk mat, dessutom något av det billigaste du kan äta i Bombay!

Gatustånden

Bakom Taj Mahal Palace & Tower ligger det några gatustånd som har öppet sent på kvällarna. Hit kommer folk från hela Bombay för att äta den fantastiska maten. Det är inte ovanligt att man ser dyra bilar svänga förbi här och köpa mat för några få rupies. Absolut värt ett besök!

Hotell i Bombay

Det finns otroligt många hotell i Bombay, allt från extrem lyx till riktiga kackerlackshotell för några kronor natten. Första gången i Bombay kan det vara svårt att veta vart man skall söka sig. Jag rekommenderar området Colaba, tre hotell i detta område är:

Taj Mahal Palace & Tower

Detta unika hotell är ett av Bombays landmärken. Bland de kändisar som bott på hotellet kan nämnas The Beatles, Bill Clinton, Roger Moore, Barack Obama, Mick Jagger, Brad Pitt och Angelina Jolie. Hotellet har flera fantastiska restauranger och deras frukostbuffé skall man verkligen inte missa även om man inte bor på hotellet. Detta hotell är bland de dyrare i staden och rummen börjar på ca 12 000 rupies per natt.

Bentleys Guesthouse

Bentleys Guesthouse ligger på en lugn gata i en gammal vacker byggnad. Rummen har högt till tak och är möblerade med gamla möbler i kolonialstil. Bara ett stenkast från Taj Mahal Tower & Palace. Guesthouset kostar från ca 1 600 rupies per natt, Bentleys Hotel som ligger runt hörnet är något dyrare. Detta är ett utmärkt alternativ för den som vill bo fint i ett fantastiskt område men ändå inte vill spendera för mycket på boende.

Hotel Volga

Det finns faktiskt tre stycken Hotel Volga aldeles brevid varandra. Alla ägs av samma bröder och det är riktiga backpacker-hotell. Priserna är från ca 600 per natt och rummen kan vara klaustrofobiskt små utan fönster. Men det är rent och fräscht för att vara budgethotell och det ligger mitt i smeten.


View Larger Map

Bombay i böcker

Om du vill läsa om Bombay skall du titta på böcker som Shantaram,Vem vill bli miljardär och Tandori Älgen.

Läs mer om Bombay